Monday 21 February 2011

:: Lasagna yang lazat berkrim ::

Hello there...
Happy Monday everyone.. :)
Hari ni i tinggal sorang-sorang kat rumah..
Biasalah nama pun hari isnin..paham-paham sendiri lah..
Today I make lasagna for lunch..
ececece macam omputih la pulak tengah hari makan lasagna..
actually lama dah teringin nak makan..
nak buat kat Jakarta tade oven..
bila balik umah ni i pon godek-godek la dapur mama..
jumpa macam-macam bahan
so I pon terus teruja nak buat lasagna ni..haha
i pon google sana google sini
thanks to My Resipi sebab resipi yang lazat and senang ni..
tapi i takde la tiru 100%..
i ikut kesesuaian bahan-bahan yang ada kat rumah i je okayh..
now,meh cni nak citer cara-cara dan bahan-bahan yang i guna..

Bahan-bahanya ialah :

Lasagna sheet (ape2 brand boleh,me guna tesco brand je)
daging kisar (ikut suke nak banyak mane pon)
tomato soup (1 tin)
tomato puree (2-3 sudu)
button mushroom dihiris-hiris (ikut suke juga)
bawang putih 2-3 ulas dicincang halus
bawang besar 1 biji potong dadu
mozarella cheese or cheddar cheese (ikut kesukaan,i guna cheddar sbb dah mmg ade)
mushroom soup 1 tin (i guna brand campbell)
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya ialah :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih and bawang besar tu.
2. Bila bawang dah kuning masukkan daging kisar pulak dan goreng sampai agak masak

3. Masukkan cendawan butang dan biarkan agak masak

4. Masukkan 2-3 tomato puree dan juga tomato soup 1 tin..but kalau korang tade benda ni kat rumah,korang boleh juga guna sos spaghetti 1 tin jugak je..i think sos spaghetti lagi mudah.

5. masukkan garam dan juga gula mengikut sesedap rase ok..

6. sediakan baking dish,letakkan 1 lapisan nipis daging yg dimasak tadi

7. Lapiskan lapisan daging dengan kepingan lasagna sampai menutup semua daging

8. Lapiskan lapisan lasagna tu dengan i lapisan mushroom soup

9.Ulang semula lapisan daging dan kemudia lapisan lasagna dan juga mushroom soup. Jangan buat lapisan banyak sangat nanti dia jadi tinggi sangat. I punye 3 layer je..

10. Pastikan lapisan paling atas ialah lapisan daging ye kawan-kawan..then lapisan yg paling atas bolehlah taburkan cheese sebanyak yang uolls suka..kalau nak letak cheese every layer pon boleh..i pon letak every layer tapi layer paling atas is paling banyak..haha

11. Bakar dalam oven lebih kurang 30-40 minutes dengan suhu 180 degree celcius..kalau nak tau dah masak or belum cucuk je dengan garfu..if tak keras dah lasagna tu means dah masak ok..
selamat mencuba..


baru keluar dari oven..kekeke ^^



dah curi potong sikit nih..hehe :)



yang ni dah siap potong masuk pinggan dan sedia disantap masuk perut..
nyumnyumnyum :))

No comments: