Wednesday, 8 December 2010

tak tau apa tajuk dia.

Salam..
dah lama sangat tak update..
tibe2 terasa nak update..
biaselah malam2 nak exam memang buang tabiat..
patutnye bace buku ni pegi update blog...
adoii la Dyana Nabila oii..
sebenarnya tak tau pon nak update apa..
tapi banyak je benda berlaku dalam hidup lately..
cuma tak terasa nk update pun..
ok2 nanti pas exam kite update k..

sebenarnye saya rindu seseorang..
dan disaat stress camni teringat kata2 dia suata ketika dulu
pada masa itu hati dilanda masalah
pada masa itu hanya mahu menangis sahaja..


"its ok,cuma jangan jadi fragile sangat kalau tak,memang la slalu je rasa sedih..
apa yang berlaku try pikir camna bleh jadi
or try to look at it from other perspective"

kata2 dia takda kaitan dgn stress exam pun..
tapi tak mengapa..
saya akan ingat selalu..
seperti pesannya dulu,dia takkan selalu ada untuk saya..
dia bukanlah orang yang penting dalam hidup saya..
tapi dia juga memberi makna dalam hidup saya..
dan sekarang di kala ini..
saya sangat rindu dia..
sangat perlukan kata2 semangat darinya..
T____T

p/s : can i survive in my integrated exam tomorrow??this thick yellow module is so sickening..hu~

Sunday, 21 November 2010

25 not-so-dirty lil secrets of mine...

Salam..
dah lame tak menghapdate sebab bizi dan tak ada idea..
tiba-tiba datang idea untuk update sebab
telah di-tag oleh Cik Debb yang gojes..
penat gila nak pikir benda nih..
nak jawab exam pun tak pikir lama camni..haha
ok here the 25 not-so-dirty lil secrets of mine...

25. sangat suka dengar lagu english lama2 especially the love songs,contohnye
lagu All Out of Love by Air Supply

24. Bracelets/Bangles/gelang tangan itu faveret aku..
suke beli banyak2 dan suke memakainya juga...

23. diriku ini anak sulung dari 4 bradik yg kesemuanya perempuan..

22. tak sah 1 hari kalau aku tak dengar lagu/music and ulang byk2 kali lagu feveret sambil menyanyi2..

21. sangat mudah menangis,emotional,pathetic,immature, dependant,procastinating,
banyak cakap itu sifat buruk aku..

20. sampai sekarang aku agak konpius apa warna favourite aku sebab aku suka macam2 color but i guess it more to pink,purple,red,turqoise,white and apple green..hee~

19. setiap hari aku pikir nak pakai baju ape and rase takde baju padahal dlm almari tu
penuh dengan baju..tu pn sentiasa tak cukup lagi..

18. aku ada 2 teddy bear warna pink,1 kat malaysia 1 kat jakarta nih..mesti kena tido dengan 2 makhluk nih..kalau kat jakarta tido dengan bear yg kat jakarta lah,kalau kat malaysia tido dengan bear malaysia lah..haha

17.sangat suka menonton movie tak kiralah di panggung, laptop mahupun televisyen..

16. genre movie yang aku suka tengok yg romantic comedy n drama such as just like heaven, the ugly truth, the proposal, 27 dresses, wildchild..ni semua aku tengok banyak2 kali..

15. Antara benda bodoh yang buat aku menyesal ialah tak mengaku kat orang yang aku suka pastu bila nak cakap tiba2 dia dah ada girlfriend..

14. paling sakit bila kawan baik aku taknak kawan dengan aku lagi sebab awek dia marah n attack aku tak tentu pasal sebab jeles..dah lama sangat kot kitorang kawan..

13. Aku suka makan ice cream and coklat bila aku stress and sedih..

12. aku sangat suka berjalan-jalan di mall dan pasti tak balik umah dengan tangan kosong
tanpa beli apa2..mesti ade je aku beli walaupun 1 barang..

11. jatuh cinta dengan bunga tulip,so teringin sangat mau pegi Amsterdam untuk tengok bunga tulip waktu spring..

10. suka makan n makan n makan sampai tak tau makanan faveret aku sebab banyak sangat
tapi yang pasti makanan yang mak aku masak aku makan paling banyak sebab paling sedap dan paling rindu...

9. rasa tak best kalau pagi-pagi tak minum milo panas (tanpa gula n susu) especially bila di perantauan (kalau kat rumah pagi2 aku minum je ape2 yang mak aku buat except kopi)

8. Novel..benda yang aku suka sangat nak baca tapi sekarang kurang masa nak baca sebab buku modul aku pon same tebal dengan novel.

7. suka memasak dan teringin mau cuba banyak resipi cuma kdg2 rasa malas lebih hebat..
tapi bila memasak untuk orang sekeliling and orang2 yang tersayang buat aku rasa happy dan puas..lebih2 lagi kalau dorang makan sampai kenyang..

6. zaman muda muda remaja dulu aku suka sms sekarang aku suka call je malas nak taip sms

5. pantang nampak camera mesti nak bergambar,padahal aku rasa aku tak pandai posing pon.

4. sangat teringin nak jadi lebih langsing (slim) n sampai sekarang hajat tak tercapai..
takat turun 5 kilo je,paling byk pon 12 kilo zaman sakit masa nak SPM dulu..

3. sungguh tak suka akan backstabbers n org banyak bermuka2,depan macam baik belakang macam taik.. dan sangat pantang kalau orang eja nama aku salah..

2. tidak boleh terima susu putih dan susu tepung..automatically akan muntah..
tapi boleh saje minum susu coklat n susu strawberry..

1. kalau nak beli sesuatu barang sangat susah untuk decide and akan berjalan dari satu kedai ke kedai lain dengan harapan akan jumpe yang lebih baik dan cantik serta lbh murah tapi lastly akan berpatah balik ke kedai yang first tuh sebab sudah jatuh hati pada barang yang first tuh...

akhirnya selesai jugak tulis entry nih..penat aku pikir2 nih debb..
harap2 korang terhiburlah membaca entry dari aku..hehe
sekian n selamat berhujung minggu..



Tuesday, 2 November 2010

kita kawan sampai bila2...

salam..
hari ni nak cerita pasal kawan aku..

down memory lane...
aku tak berape ingat sangat macam mane aku boleh kawan dengan dia..
yang aku tau aku 1 kelas dengan dia..
aku pastu aku tak tau macam mana aku boleh baik dengan dia..
dan macam mana kami boleh tukar number phone rumah dulu..haha
kitorang sangat rapat..
macam2 benda nak kongsi same2..
yelah masa tu umur baru 13tahun kanak2 lg..
slalu makan aiskrim n lawan kunyah chewing paling lama..
hahaha funny early teenage memory...
pastu 1 hari dia cakap..
dia dapat tawaran pergi blajar kat MRSM..
aku sangat sedih..
tapi aku tahan air mata untuk tak nangis..
yelah macamlah tak boleh jumpa..
mana tau nanti aku pon dapat MRSM same dengan dia..
tapi nasib tak menyebelahi..
aku tak dapat mana2,so aku stay kat skolah tu..
bila dia balik mesti dia call aku..
sangat happy..
slalu tertunggu-tunggu panggilan dia waktu hujung minggu..
nak dengar crita org blajar kat boarding school..
kami dah tak pernah jumpa lagi after dia blajar kat MRSM..
aku berazam untuk blaja baik2 supaya nanti form 4 boleh skolah sama2 dgn dia..
aku masa tuh lemah dalam maths,so dia banyak ajar aku..
kalau aku tak paham ape2 aku tanya dia je lah..hehe
kami berangan untuk skolah sama2,masuk university sama2..
angan2 jelah..sebab ape yang Allah plan lbh baik..
masa form3 kami gaduh besar sekejap..
aku pun dah lupa tapi lama jugak kami tak cakap..
sampai dapat result PMR baru kami bercakap..
tu pun sebab dia call aku..
masa tu dia cakap "aku baru lepas baca yassin tibe2 aku tringat kat ko lah"
terus kami baik balik n tak gaduh2 dah..
tiba2 aku dapat tawaran masuk SAINA..
sedih gak tak dapat satu skolah dgn dia..
tapi dia kata takpe sbb kat sana nnt aku akan jumpa kwn baik dia
yang sama macam dia..so aku pun happy lah..
kami still kawan macam biasa cuma dah jaranglah call..
sms je lah..tu kalau aku balik cuti..
ada jugak aku curi2 bawak handphone ke sekolah sebab nak sms dgn dia slalu..haha
sepanjang sekolah,setiap tahun kami tukar kad raya..
bila bulan puasa mesti tertunggu kad raya masing2..lol~
After skolah dia blajar kat KMPP..
aku pun dpt KMPP tp sbb aku dpt scholar MARA aku tak pegi matrix..
so tak dapatlah belajar sama2..
ouh dia tak minat bio n aku tak minat fizik..
so masa aku foundation dia slalu ajar aku fizik via phone..haha
pastu satu hari,dia bagitau dia ada special girlfriend..
i am happy for him sebab dulu2 orang suke cakap dia gay..
so bile dia ade gf takde la org pggil gay..haha
then one day,aku dpt pggilan pelik..
rupanya dari gf dia..
gf dia marah2 aku kwn dgn dia..
gf dia slalu msg2 cakap aku macam2..
aku tak layan tapi aku sakit hati..
then dia pulak backing gf dia..
dia cakap dia dah tak boleh kawan dgn aku lagi..
hati aku sedih sangat2 sbb dialah orang yg slalu bg aku semangat
selalu dengar masalah aku,aku nak share happiness ke sadness ke..
semua dengan dia tp bila dia cakap camtu aku rasa sedih sangat2..
lebih teruk dari rasa dapat tau pakwe ade awek lain..haish~
berhari-hari aku nangis..
makan pun tak lalu..
then aku dapat fly ke jakarta..
tiba aku terasa nak bagi tau dia n nak say goodbye..
aku call dia n bgtau goodnews aku..
kami berbual panjang,dia masa tuh da belajar kat UM
tiba2 dia bgtau dia dah tinggalkan girlfren dia tu
sebab tak tahan dengan perangai budak tu yang suka nak serang2 kwn dia..
dia cakap aku dengan dia dah boleh kawan macam dulu2..
hati aku gembira dlm masa yg sama sakit lah jugak..
yelah,masa ade gf dia buang aku..
dah takde baru nak kwn balik dengan aku..
tak baikkan dia buat aku camtu..?
tapi takpelah nasib aku..
kami pun baik balik..
cuma sekarang kami dah tak slalu contact..
sebabnye kami berdua busy dengan life masing2..
cuma bila aku ada banyak masalah..
pasti dia ada dengan aku..
pasti dia bagi aku kata2 semangat n bg aku cara nak solve masalah aku..
hujung bulan nih birthday dia..
dah 7 tahun lebih dah kami kawan..
1 hadiah pun kami tak pernah tukar..
tapi tak lupa nak jadi antara org pertama yg wish utk birthday masing2..
walaupun masa yang dia tak boleh kwn dgn aku tu nk dkt birthday aku..
paling heran,walau brp kali phone hilang n tukar simcard..
mesti tak pernah lost contact..
mesti ade je number phone masing2..
aku rindu sangat kat kawan aku nih..
hari ni aku ada banyak masalah..
dia datang lagi bagi nasihat..
lagi buat aku rindu..
rase nak balik zaman makan aiskrim sama2 dlu..
aku berharap persahabatan kami kekal sampai mati..
aku slalu doakan dia bahagia n berjaya selalu..
tak slalu contact tak bermakna tak ingat dia selalu..
mungkin dah nmpak tak rapat mcm dulu..
tapi takpe lah drpd kena serang lg mcm dulu..
buat kamu yg jauh dimata tp selalu dkt dihati,
thanx for the wonderful friendship..
ade rasa pahit,manis,tawar,masin,pedas..
sume dah aku rase spnjg kwn dgn kau..
ade rezeki nanti kita jumpa lagi..







Sunday, 24 October 2010

touching petang2..

sedang aku melayari internet di petang hari yang dingin..
tiba2 aku telah terjumpa video ini..
sangat touching..
buat aku menitiskan air mata..
buat aku rindu parents aku..
tak payah amek mase 2 jam untuk 1 movie n rase terharu..
tengok video 2 minit ni pon air mata da menitis dah..
jomlah kita hargai pengorbanan mak ayah kita..
jangan sia2kan pengorbanan dorang untuk kita k..
selamat menikmati video ni..



:: my wishlist ::


salam..
today is sunday and i am too bored sitting at my room alone..
plus i am too lazy to study eventhough the exam is juz around the corner..
i hope this feeling is juz for a while..
kalau tidak habes la i kelam kabut nanti malam exam..
hurm ..ok now lets talk about my wishlist..
but i think there are lot more but cukup2 la bgtau sket2 dlu kan..

1) the first one is i want a brand new ipod nano multitouch..
so cute right..?
oh can't wait to have one..
tapi bukan la color ni..
ni gambar hiasan je..

2) nak bercuti ke Australia...
but not sure to decide either nak pegi Sydney or nak pergi Perth..
Brisbane pon ok jugak..




3) nak pergi Netherland especially Amsterdam..
nak pergi on spring time sebab nak tengok bunga tulip yang
cantik-cantik dan warna-warni..
ouh so sweet those flowers..suke3



4) nak ni handphone Blackberry Torch 9800..
sangat suke features and function dalam nih..
nak 1 plisss....


5) nak a pet hamster yang sangat cute..
nak buat teman main2 kalau bosan2 dlm bilik..
nak sekarang jugakk
semalam da pegi cari tapi takde yang berkenan dihati..
tak sabar nak pegi cari 1 yang nih..
geram geram geram..

Thursday, 21 October 2010

sebab apa aku kawan dengan kau eh dulu??

perempuan n lelaki boleh jadi kawan baik ke??
jawapannye ialah...
a BIG NOOOO!!!!
dulu2 aku jawab yes..
and smpai skrg kdg2 dlm certain2 situation jwpn aku ialah YES
but bile pikir2 balik
dengan banyak perkara yang aku lalui
aku jwb NO
it is too risky..
sebab yang utama ialah..
bile kawan korang tu ade partner..
partner dorang jadi jeles..
pastu mule lah korang kene attack..
or maybe kwn korang yg kne attack..
and perkara ni jadi sangat tak bagus untuk korang
dan juga relationship korang..
persahabatan dari kecik pon boleh jadi chaos sbb bnde2 cmni..
hati kau yg aman damai tibe2 jadi sakit..
dah la kau tak kenal sangat orang tu..
tiba2 kau kena attack..
oh helll...!!
damn sakit ok..
dorang ingat dorang je yang ade prasaan..
dorang buat hati kau macam sesedap oren..
and tibe2 mstilah kwn baik kau akan back up partner dorang
kau akan kena tinggal dengan so called kwn baik tu
mcm die dah x kenal ko
even kawan dari kecik..
ape erti kawan kalau camtu kan??
pastu nanti dah putus or ade mslh dgn partner dorang
dorang cari kau balik..
Oh my,its so unfair kan..
baiklah kau undur diri awal2..
tapi sebab kite bukan peramal masa depan
kita mane tau die akan jadi kawan baik kita
kita mana nak tau psgn dorg akan attack kita suatu hari nanti..
nak berkawan kena bersyarat ke?
sebab ape kita jadi kawan asal2nya?
kalau berkawan sbb nak sakitkan hati
baik tak payah..
once a friend forever a friend..
tapi tu lah kan..
kawan ni seasonal..
datang pergi silih ganti
mcm hilang tapi sbnrnye ade n nanti2 dtg blk..
hilang2 sekejap je..
kdg2 time susah dtg muke nih..
kdg2 time sng muke lain plak dtg..
mcm2 jenis..
takkan la dah besar2 aku nak main aci tak kawan macam mase aku tadika??
aku sayang semua kawan aku lah..
maaf lah..
aku pon tak tau kenapa aku tulis entry ni
tangan aku laju je nak taip mcm otak aku tak pikir..
kalau tak suka tak payah baca..
sekian..



Thursday, 14 October 2010

:: pokpekpokpek di pagi hari ::


Assalamualaikum dan salam 1 malaysia..
hari ini hari sabtu..
sabtu yang tenang,bahagia n ceria..
i guess so la kan..
aku rase ni weekend yang paling santai..
sebabnye,sejak mule bukak sem
sampai weekend lepas ade je aktiviti yang aku buat..
pendek kate weekend aku mmg tak lekat kat umah la..
pastu nnt hari ahad mule la aku merungut2 nak another day of weekend..
sungguh la aku ni tak bersyukur..hee~
da la balik dari bandung games aku demam
tapi demam2 pun tak cukup mase nak rehat
sebabnye demam mase minggu exam
takkan nak layan sangat demam tu kan..
nanti kesian pulak kat modul kuning tu tak dilayan..
Alhamdulillah habes sudah exam blok 10 urogenital ni..
so sejak malam semalam aku da mula merehatkan diri..
aku tido sepuas2nye sampai la terjaga dengan fresh pagi ni..
sungguh la student life kat university sangat sibuk..
sampai nak buat ape pun terkejar2..
sampai demam pun tak dilayan sangat..
tapi walau sesibuk mane pun,
sesakit mane pun,
aku takkan melupekan rutin tiap2 pagi
jeng jeng jeng
minum pagi dengan segelas milo atau horlicks bersama
beberapa keping biskut creamcrackers..
ni lah sarapan aku tiap2 pagi..
yes sarapan ok..
bukan mcm yang korang tengok kul 9pg org ramai2 g kantin ukrida tu..
bagi aku tu bukan sarapan dah tu..
kenape perlu sarapan??
sebab semalaman kita da tido
bangun pagi mesti lapar
otak kita perlu glucose utk bekerja
begitu juga badan kita..
jadi kita kena minum sikit pagi2
kalau da malas sangat nak bancuh air
beli je susu kotak yang pelbagai perisa
boleh minum sambil jalan..
bile kite sarapan pagi..
baru la badan kite jadi cergas,
otak pun aktif,jadi senang terima ape lecturer ajar..
selain itu kan,dengan bersarapan pagi,
kita akan kurangkan risk untuk makan byk2 pada tengah hari
hasilnye kita makan biase2 je tengah hari n takdelah melantak nasi
macam orang kebulur time lunch..
so kawan2 lepas ni marilah kite bersarapan sebelum ke kelas ye..
kalau tak sempat cube jugak untuk sempatkan ok..
sebenarnye banyak lagi kebaikan sarapan pagi
tapi nanti korang bosan pulak bace
nanti korang google sendiri je la eh..
aku sekadar berkongsi sikit dengan kawan2..hee~

minum milo anda jadi sehat dan kuat..ngee~
mcm duta milo plak dah...haish~

Wednesday, 13 October 2010

:: bandung games '10 ::


salam diberi pembuka bicara..
ewah3 bermadah2 pulak aku nih..hihi
jumaat lepas aku telah mem'volunteer'kan diri
untuk acara Bandung Games 2010..
ape itu BG 10??
well same kalau kat UK kite dengar dorang ade Notts game
kat Russia aritu dorang ade Volgo games..
now kat indonesia ade Bandung games la kan..
acara ni adalah satu temasya sukan yang menggabungkan
pelajar2 Malaysia yang belajar di Indonesia..
penyertaan juga dibuka untuk student local..
acara ni berlangsung selama 3 hari..
dari jumaat hinggalah ahad..
antara acara2 yang dipertandingkan ialah..
badminton,bola keranjang,bola jaring,
boling,sepak raga,bola tampar,futsal dan juga sukan rakyat..
memang meriah la tgk acara ni..
selain itu,dapat jugaklah kita tambah kenalan
dan juga berjumpa rakan2 lama..hehe
ok malas nak taip dah..
now let the picture talk..


ok ni aku lah yg jd volunteer n penyokong kuat team jakarta..hehe



ni kontinjen jakarta..



ni kawan2 aku batch 09 team jakarta lah..



dorang ni atlet jakarta..jersey dorang no15,comel kn??




ni kami bergila2 di CiWalk bandung sebelum acara penutup BG..



me with duta Bandung Games 2010..Yuna..hee~


ok dah abes dah berstory morry morning glory..
now nak bace buku dan berlatih untuk ujian skill lab..
tata~

cerita raya sesudah naik sem 3

salam..
maaf sebab dalam entry sebelum ni aku kata nak update
tapi aku update lambat sampai raye pon dah abess..
oklah nak story morry nih..
apabila aku sampai ke jakarta..
aku dah naik sem 3 n dah jadi 2nd year medical student..
di sebabkan cuti yang panjang sebelum ni
dan keseronokan pulang ke tanah air terchenta
dan juga dikelilingi makanan yang lazat2..
maka pipi aku pon da macam belon..
badan yang sememangnye gemok bertambah la gemok..
aduhai..
hajat di hati balik jakarta dapatlah aku berdiet sikit..
tapi terpakse cancel sebabnye..
weekend yang pertama je da ade jamuan raye..
majlis ni name die kecoh raye bersame KUJ
malam tu ade jugak sesi karaoke raye..
sape yang nyanyi n teka lirik lagu raye dgn betul dpt duit raye..
jeng3 hasilnye dapatlah aku duit raye rp70k..
mule2 malu2 mcm tamau nyanyi..
da nyanyi sekali gedik plak nak byk2 kali..
tp berbaloi lah dpt 70k..hee~
yang 1st kat umah dato' dr. junaidy..
then jamuan raye batch aku..
yang ni yang best nih..
time ni lah dapat jumpe kumpul 1 batch..
amek kauu kecoh trus umah 14 tuh..
yela bukan selalu dapat jumpe 1 batch..
dah la kdg2 kuliah tak same klas..
time ni la nak gather2..
disebabkan kitorg da jadi akak2 n abg2 senior..
maka kitorg dgn baik hati mengajak junior batch 2010 join skali..
time ni gak la nak berkenalan dgn junior2 kan..hihi
haaaa meriah jugakkan raye kat jakarta..
da la masih terbuai2 dgn suasana raya di malaysia..
sampai terbawa2 ke jakarta..hik3..
oh ye lupe lak nak citer..
pagi before jamuan raye batch aku tu
ade tournament boling..
aku tak main pon..
jadi AJK jek..
then bile balik je umah mule la kelam kabut aku
sebab nak siapkan juadah untuk majlis beraye tuu
nasib baik housemate2 yang baik hati da siapkan separuh kerja..
lega rase hati..hihi
memang lah aku ni pantang nampak camera..
ade2 je muke aku..
gedik sane gedik sini..
haish~ ape nak jadik nih..
nasib baik takde jamuan raye tiap2 mggu
kalau tak..boleh meletup pipi belon aku ni haa..
oklah nak tunjuk gambar nih..
3 je yang aku upload..
malas nak upload banyak2..



ni beraya bersame batch 09 dan juga batch 10 a.k.a junior aku..
erkkk aku da jd senior ke??hu~






bergediks kat boling arena..
posing dengan hamper abg akmal (senior 05) dorg dpt 2nd place



kecoh raye KUJ kat umah DDJ

ok tu je..
nanti aku citer pasal bende lain pulak ye..

Wednesday, 29 September 2010

saje2 nak update..

hai hai hai..
lama sungguh tak hapdate belog nih..
kesibukan melanda diri..
tapi kan lately ade bbrp cter menarik nak tulis kat sini..
cuma masa je yang cemburu..
tapi malam ni nak hapdate gak siket..
sebabnye ade orang tu da tegur..haha
sebenarnye stress sangat2..
yelah kuliah baru 2 mggu..
mood blaja pon baru sampai..
alih2 bgtau tukar sistem..
semua subjek combined jd 1 paper..
mau tak giler aku..
da la petang td baru umum exam sabtu nih..
blood pressure asyik naik tak turun2..
mungkinkah aku perlu gunakan Captopril nk kasi bp trun..??
oh oh oh..sangat tension..
tapi takpe..
kene yakin dgn diri sndiri..
doa byk2,usaha kuat2...
ingat orang yang tersayang..
bak kate orang kesayangan..
kena relax n cool msa study n jwb exam..
baru boleh dpt empat leper macam die..
bak cni pinjam otak awaklah..haish~
oklah nak belajar..
nanti aku kasi hapdate cter raye..

Tuesday, 14 September 2010

:: ku bukan aku ::

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu


Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku

Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

Thursday, 9 September 2010

:: Entry Raya ::


Alhamdulillah setelah sekian lama tak dapat blogging
akhirnya dpt jugak aku blogging using my old acer..
actually da lame x blogging sampai tak tau da nak tulis entry..
idea pon takde dah,yang ade mood raye je..hahaha
oklah kite straight to da point la ye..
i would like to wish all readers n bloggers
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
kalau ade tersalah silap sana sini..
terhutang ke ape ke..
dyana minta maaf banyak2 k..
have fun raya dengan orang tersayang..
bagi yg kat perantauan tu jgn sedih2 k..
lastly kalau drive tu,drive elok2 n syglah nyawa anda..hehe
tata..

Wednesday, 30 June 2010

Just a quote...

“Shoot for the moon. Even if you miss, you'll land among the stars.”

Yes saye sangat suka quote ni..
means that kalau kita nak target sesuatu..
kita letak lah tinggi2..
kalau jatuh pun dari target at least takde la bawah sangat..
tapi kalau jatuh menjunam jugak nak buat camne kan..
means that rezeki tak sampai and harus cuba lagi..
ye kita harus target setinggi mungkin kerana,
kita akan berusaha sekuat mungkin untuk capai target kita..
kalau kita target pun dah rendah..
camne la kita nak dapat achievement yang tinggi kan?
kalau kita target tinggi tapi achievement kita tak sampai target..
kita mesti lah nak usaha lagi untuk capai target kita..
so disini kita akan create satu motivasi untuk diri kita..
and mesti kita akan say to ourselve
"never give up n try harder next time"
so kawan2 lets set our target n get motivated ye..hehe
have a nice day~

Best friend..



Mou daijoubu shinpai nai to nakisou na watashi no soba de
itsumo kawaranai egao de sasayaite kureta
mada mada mada yareru yo datte itsu demo kagayaiteru
toki ni wa isogisugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
anata no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend

Konna ni takusan no shiawase kanjiru toki wa shunkan de
koko ni iru subete no nakama kara saikou no purezento
mada mada mada yareru yo datte itsu demo minna soba ni iru
kitto ima koko de yari togerareru koto sonna koto mo chikara nikawaru
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
minna no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend

Toki ni wa isogisugite miushinau koto mo aru yo shikatanai
zutto mimamotte iru karatte egao de
itsumo no you ni dakishimeta
anata no egao ni nando tasukerareta darou
arigatou arigatou Best Friend
Zutto zutto zutto Best Friend

Best Friend (English Version)
I don't have to worry anymore, cause you will be by my side when I cry
You always smile at me
I am blessed because you always shine before me
Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

These plenty happiness that I felt at this moment
All the friends that I have here, you the best present
I am blessed because you always be by our side
Surely things that I have accomplished here, those things too give me strength (change to strength)
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
All of your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend

Things that we have missed hastily at time, that's the way it is
Faces that always being looked at
Forever hugging each other
Your smile has helped me endless time, you know
Thank you thank you Best Friend
Always always always my Best Friend

Tuesday, 29 June 2010

Peduli Palestin..Kami Bersamamu...

Salam semua..
okeyh ni I nak promote sket pasal 1 event nih..
jom la kite pegi..
(Alma,ko msti berminat kan?) **tibe2 capub nme ko**
okey korang semua boleh baca details kat bawah ni..
oh tak lupe juga I da tayang poster yang lawa nih..


Peduli Palestin: Kami Bersamamu!

PKPMI-CJ membawakan kepada anda program "Program Peduli Palestin: Kami Bersamamu!" dengan mengundang khas sukaralewan yang terlibat dalam misi menggegar dunia tempoh hari Life Line 4 Gaza (LL4G).

Dr. Syed Muhammad Haleem yang merupakan penceramah pada program perkongsian ini merupakan:

1. Pegawai Perubatan, Klinik Hikmah, Shah Alam
2. Suami dan bapa kepada 5 anak.
3. Berpengalaman:
a. Misi kemanusiaan Acheh
b. Misi kemanusiaan Pakistan
c. Misi kemanusiaan banjir di Segamat dan Pekan
d. Misi Gempa Padang
e. Sukrelawan misi kemanusiaan Gaza-Marvi Marmara.
4. Lulusan : MBBS Turki.
5. Menganggotai NGO: Ketua Biro Kemanusiaan dan Bantuan Haluan Malaysia, AJK Kelab Kesihatan Haluan.

Bersama kita sehari berkongsi dan selamanya berdemonstrasi untuk Palestin.

Butir-butir Program
Peduli Palestin: Kami Bersamamu!
Tempat: Dewan Kedutaan Besar Malaysia Di Indonesia
Masa : 8.00 pagi
Tarikh : 3 Julai 2010 (SABTU)


Bagi menjayakan program ini, kami mengenakan sedikit bayaran bagi para hadirin iaitu sebanyak Rp 20k. Separuh daripada jumlah ini akan kami infaqkan.

Jom ramai-ramai sertai!

Jemput rakan-rakan dari seluruh Indonesia!

[Anjuran PKPMI-CJ Sesi 2010/2011 dengan kerjasama Kelab Umno
Jakarta]

Monday, 28 June 2010

Kerana Dia sayang kat aku..

Aku memang tak akan mengalah..
aku memang sentiasa mengharap yang terbaik..
tapi ujian ini datang bertimpa2..
sampai sangat berat untuk aku lalui..
tapi aku tau..

"Allah tidak akan membebani seseorang kecuali sesuai dengan kesanggupannya.."
Al-baqarah ayat 286

dan

"maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"
Al-insyirah ayat 5


walau macam mana aku merungut pun
mungkin

"boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu,padahal itu baik bagi kamu..
dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu..
Allah maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.."
Al-baqarah ayat 216

so aku kena la bertahan dan sabar dan jadi kuat sebab...
setiap musibah/ kesakitan yang melanda dapat menggugurkan dosa2 kecik
jika kita bersabar..
sebab bukan semua orang terpilih untuk dibagi ujian...
ini tandanya Allah masih syg kat aku..
sebab tu dia bagi ujian ni kat aku..
so aku harus sabar dan berusaha untuk jadi lebih kuat..

Sunday, 20 June 2010

si manis tujuhbelas...

Salam semua..
ni adik saya yang 2nd last..
nama dia Dyana Nazlin..
hari ni genaplah 17tahun usia dia..
walaupun begitu..
dia lagi tinggi dari saye..
die lg nampak dewasa dari saya..
ouh budak busuk..
slamat hari tua..
jangan nakal2..
jangan malas2..
belajarlah rajen..
tahun ni awak nak amek SPM..
kita doakan awak sentiasa berjaya..
sweet 17 ea??
owh i do look younger than u ok..
hahahah
ape2 pun semoga bahagia slalu..
nanti abes SPM baru boley claim adiah ea..hik3

ni la adik saye..ngee~

my daddy my hero..

dear babah..
i love u so much..
i miss u so much..
mase kecik2 dlu..
kalau along nangis
msti babah pujuk n bawak mkn aiskrim kan..
babah slalu pujuk along nangis kn..
pastu bila along da bsr..
kite tgk wrestling same2..
kite tgk bola same2..
skrg musim world cup..
mesti babah tgk world cup sorang2..
kcian babah..
kalau along nak beli kasut..
banyak kedai along nak masuk..
tapi takde 1 pun yg along beli..
last2 nanti mesti babah tolong pilih n belikan..
kalau berkenan 2-3 pasang pun babah belikan jugak..
kalau kitorang bosan ke ptg2..
mesti babah bawak kitorang jalan2 kat mall..
even now kaki babah sakit n tak boleh jalan lame2 pun
babah still bawak kitorang jalan2..
kalau kitorang bgn lmbat pagi2..
babah mesti da tolong kemas rumah..
pastu kalau nak makan ape2 msti babah pegi belikan..
kalau nak mintak ape2 tapi mama tak kasi..
mintak kat babah mesti dapat..
bila dah ade lesen kereta pun babah still tak kasi along drive sgt..
kdg2 byk jugak benda yang babah tak kasi tapi along still nak buat..
banyak jugak benda yang babah suruh along tak buat..
tapi kena marah la kan..
tapi along sedar babah buat tu sbb babah syg kan..
along pun syg babah sangat2..
walaupun kdg2 kita tak selalu sembang2..
kalau along call pun slalu along ckp dgn mama lebih2..
tapi along syg babah..
along rindu babah jugak..
cume kadang2 mcm tak tahu nak ckp ape..
hari ni Father's Day..
tapi hari2 pun father's day..
tgk tu nak wish pun tak reti sangat..hehehe
tapi ape2 pun along syg babah...
my daddy my hero...



Thursday, 17 June 2010

Orang update kite pon sebok nak update jugak..

Salam semua...
hari ni aku takde idea nak story morry..
cume aku ada sesuatu yang bermain difikiran..
boleh ke orang yang kita sayang jadi orang yang kita tak suka??
kalau selalu orang cakap kan
tak baik benci2 nanti lama-lama suka..
kali ni aku rase situasi yang vice versa..
mungkin ade benarnya kata-kata dibawah ini...

"jangan pernah menyukai seseorang dalam hidupmu lebih dari yang sepatutnya
kerana mungkin satu hari nanti kamu akan membencinya dan jangan pula kamu membenci
seseorang itu lebih dari yang sepatutnya kerana mungkin dialah orang yang paling kamu cintai.."

kata abang aku kan,if i wanna know then i should try an error..
ish takkanlah aku nak tibe2 je suke sgt2 kat somebody
and then tiba2 je pegi buat jadi benci kat that person..?
sungguh tidak logik disitu..
entah la...
tapi aku tak dapat nak deny tentang sesuatu..
aku sayang kat seseorang ni tapi semakin hari aku rasa sayang aku da hilang
dan digantikan dengan rasa annoyed n tak suka je..
bukan lah aku tak suka sangat atau benci dia..
ada sih rasa sayang tu..
tapi makin lama dia buat aku rasa....
haish~
ni lah masalah bila words can't describe feelings..
ok lah dah terlebih panjang sudah entry ni..
lagi lama lagi aku takde perkataan nak describe..
sorry ye buat kamu semua yang membaca..
jika tak paham dengan entry ni abaikan saja..
sekian..

Wednesday, 16 June 2010

Roti Sardin Celup Telur.. =)

Salam semua..
ni dyana nak kongsi satu resepi dengan korang semua...
benda ni simple je..
ni dyana buat untuk breakfast semalam..
kejap je da boleh siap..
name die sandwich sardin bersalut telur..

bahan-bahannye ialah :
1 pack roti putih/roti hotdog (dyana guna roti putih je)
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar dipotong dadu
2-3 biji cili dihiris (kalau tak mau boleh letak serbuk lada je)
2-3 sudu mayonis (kalau tak letak pun takpe)
1 hiris limau nipis (untuk kurangkan rasa hanyir sardin tu)
3-4 biji telur
minyak (untuk goreng)

cara-caranya ialah :
1. Ambil roti dan potong jd 4 bahagian kecik, if guna roti hotdog potong jadi dua je.. Then ketepikan roti tu dulu..

2. Ambil sardin dan lenyekkan bagi hancur..

3. Masukkan bawang dan cili yang dah dihiris serta mayonis ke dalam mangkuk yang berisi sardin yang telah dilenyek tu dan perahkan limau nipis.Kalau suke mayonis letak lebih sikit..cili ni boleh juga ganti dengan serbuk lada hitam ke atau lada putih..terpulang lah..kalau nak senang pakai je sardin yang dalam kuah pedas tu..bawang tu tergantung kepada selera lah..

4. Seterusnye, sapukan inti sardin yang telah siap tadi ke atas roti dan lapiskan jadi 3 lapisan. Kalau nak lapis jadi 2 lapisan pun boleh je. Bagi yang gune roti hotdog tu,belah roti tu kat tengah die dan masukkan sardin kat tengah tu..

5. Ambil mangkuk lain,pecahkan telur dan pukul sampai kembang

6. Panaskan minyak. Sementara tunggu minyak panas boley celup roti tadi dalam telur tu..

7. Goreng roti sardin yang dicelup dengan telur sampai jadi yellowish-brown..

haaa da siap and boleh dah makan..boleh juga makan dengan sos kalau suke..


ni lah rupenye roti tu..sorry kalau tak lawa..
tapi rase die sedap tau..
ni yang dyana bawak bekal pegi kelas..hehehe
cubelah buat ye kawan2..

Sunday, 13 June 2010

Alkisah Carrot, Telur dan Kopi...

Salam semua..

Hari ni nak berkongsi suatu kisah yang menarik dengan you all semua..

Harap dapat memberikan inspirasi pada anda semua ok..

Alkisahnya, seorang gadis datang kepada ibunya dan berkeluh kesah tentang kehidupannya yang dirasakan amat berat sekali ujiannya. Gadis itu tidak tahu bagaimana dia harus menjalani hidupnya dan mahu menyerah serta berputus asa. Dia merasa amat penat sekali menjalani kehidupannya. Jika masalah sering datang silih berganti dalam hidupnya.

Lantas,ibunya pun mengajak anak gadisnya ke dapur. Lalu diambil 3 buah periuk dan diisi dengan air lalu air itu dididihkan. Periuk pertama dimasukkan dengan lobak merah. Periuk kedua dimasukkan telur dan periuk ketiga dimasukkan biji kopi. Kemudian mereka menunggu lagi sehingga periuk-periuk itu kembali mendidih.

Setelah 20 minit ketiga-tiga periuk pun mendidih dan api dapur dimatikan. Ketiga-tiga bahan itu dikeluarkan dari periuk dan diletakkan dalam piring dan gelas mengikut kesesuaiannya. Lalu ibu itu berkata kepada puterinya,”apa yang kamu lihat sekarang anakku?”

Si anak pun menjawab “aku melihat lobak merah,telur dan kopi.”

Ibunya meminta anak gadisnya agar mendekat dan merasakan lobak merah tersebut. Lobak merah itu menjadi empuk dan lembik. Ibu tersebut kemudian meminta anaknya mengupas kulit telur yang telah masak itu. Setelah mengupas kulit telur itu,anaknya sedar bahawa isi telur itu telah masak dan mengeras kerana direbus. Akhirnya si ibu meminta anaknya untuk meminum kopi yang telah di rebus itu. Si gadis tersebut tersenyum merasakan aroma kopi yang sungguh enak.

“apakah maksud semua ini ibu?” Tanya gadis tersebut kepada ibunya.

Ibunya menjelaskan bahawa setiap benda-benda itu telah melalui "Kemalangan" yang sama, iaitu direbus di dalam air mendidih. Namun setiap benda mempunyai reaksi yang berbeza.

“Lobak merah itu sebelumnya kuat, keras dan "tidak berperasaan". Namun setelah direbus dia menjadi lembik dan lemah. Telur itu sebelumnya mudah pecah. Mempunyai dinding nipis untuk melindungi cairan di dalamnya. Namun setelah direbus, cairan di dalamnya menjadi keras. Sedang butiran kopi adalah fenomena unik, ia menjadi air setelah direbus."

“ Kamu tergolong dalam kategori yang mana anakku?”kata si ibu kepada anaknya. “Jika “kemalangan” mengetuk kehidupan kamu,bagaimanakah kamu akan meresponnya? Adakah kamu akan menjadi seperti lobak merah, telur ataupun biji kopi?”

Renungkan hal ini :

Termasuk yang mana aku ini? Apakah seperti lobak merah yang terlihat keras namun ketika dihadapkan dengan masalah dan kemalangan aku menjadi lemah dan kehilangan kekuatanku?

Apakah hatiku ‘fragile’ seperti isi telur, namun ketika "dididihkan" oleh kematian, perpisahan, masalah kewangan atau ujian-ujian lainnya menjadikan hatiku kuat? Apakah dinding luarku masih terlihat sama namun kini didalam aku menjadi seorang yang gigih dan berjiwa keras? Atau aku mirip dengan biji kopi? Biji kopi sebenarnya mengubah air panas disekitarnya, iaitu keadaan yang membawanya dalam kepedihan. Ketika air mulai mendidih, maka dia mengeluarkan aroma dan rasa kopi yang nikmat.

Bila keadaan kian memburuk, mampukah anda mengubah situasi di sekitar anda menjadi suatu kebaikan? Ketika hari kian gelap dan ujian semakin bertambah, apakah anda mengangkat diri sendiri ke tingkat yang lain? Bagaimana anda menangani masalah-masalah hidup yang datang silih berganti? Adakah anda mirip sebiji lobak merah, sebutir telur atau biji kopi?

Semoga anda mempunyai cukup bekal kebahagiaan untuk membuat hidup terasa indah. Cukup ujian agar membuat anda kuat, cukup kesusahan agar anda lebih manusiawi, dan cukup harapan untuk membuat anda mampu bertahan hidup.

Ketika dilahirkan, bayi menangis disaat semua orang tersenyum menyambut kehadirannya. Mengenangkan hidup ini agar diakhir perjalanan nanti kita bisa tersenyum ketika semua orang disekitar menangis.

Dunia ini memang panggung sandiwara, kita dan semua yang kita lihat hanyalah ilusi yang penuh dengan kiasan-kiasan. Kita bukan siapa-siapa, kita bukanlah seperti yang kita sangka. Kita hanyalah bayangan-bayangan, pujilah Dia Yang mampu membuat bayangan-bayangan bisa mendengar, melihat, merasa, berbicara, dan berbuat apa saja. Bukalah hati, mata dan pikiranmu semasa di dunia, karena siapa yang buta hatinya di dunia, di akhirat nanti akan semakin dibuat buta oleh Tuhan-nya?
Subhanallah~

Wednesday, 9 June 2010

Yes, it was my way...

And now, the end is near,
And so I face the final curtain.
My friends, I'll say it clear;
I'll state my case of which I'm certain.

I've lived a life that's full -
I've travelled each and every highway.
And more, much more than this,
I did it my way.

Regrets? I've had a few,
But then again, too few to mention.
I did what I had to do
And saw it through without exemption.

I planned each charted course -
Each careful step along the byway,
And more, much more than this,
I did it my way.

Yes, there were times, I'm sure you knew,
When I bit off more than I could chew,
But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out.
I faced it all and I stood tall
And did it my way.

I've loved, I've laughed and cried,
I've had my fill - my share of losing.
But now, as tears subside,
I find it all so amusing.

To think I did all that,
And may I say, not in a shy way -
Oh no. Oh no, not me.
I did it my way.

For what is a man? What has he got?
If not himself - Then he has naught.
To say the things he truly feels
And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows
And did it my way.

Yes, it was my way.

Sunday, 6 June 2010

i love u..u love me...

I love you,
You love me,
We're a happy family,
with a great big hug,
and a kiss from me to you,
Won't you say you love me TOO!

I love you,
You love me,
We're best friends like friends should be,
With a great big hug,
And a kiss from me to you,
Won't you say you love me too


Wednesday, 2 June 2010

The battle is about to begin..ready..set..go..!!

Salam semua...
esok aku start berperang dengan Histology Blok 7..
blok kali ni aku dah susun strategi baik punye..
harap2 kali ni aku berjaye..
blok 6 aritu aku kalah dengan cik ana n mr. tommy..
pastu kalah dengan cik faal lagi..
tapi isnin lepas aku ade re-battle dgn cik faal..
harap2 la aku menang..
owh tak lupa juga pertarungan semula dengan cik ana n mr tommy blok 6
pada lusa ini..
nak menang jugak..
kalau tidak terpaksalah aku meleburkan sedikit aset aku
untuk semester pendek..
untuk blok 7,8 dan 9 aku da tak boleh kalah lagi..
kalah sikit bermakna fatal bagi aku..
sebabnye aku da berjanji dengan parents aku tadi..
kalau kalah perang ni habis la aku bila aku balik nanti..
ok lah buat rakan2 seperjuangan..
moh la kite beramai-ramai berjuang habis-habisan..
tak lupa juga kepada teman2 yang prihatin dengan diri ini..
terima kasih sangat2 aku ucapkan..
i have gain my spirit back..
thanks to my parents also..
Alhamdulillah thanks to Allah...
saje je aku nak bgtau ni..
setelah aku membelek2 setting kat blog ni..
entah ape la yang aku usik tadi..
akhirnye blog aku dah boleh dikomen..
kalau before ni aku pun tak paham kenape tak boleh komen..
hehehe..
dah lame da masalah ni baru sekarang aku dapat betulkan..
ish3 kesian kat aku..

Sunday, 30 May 2010

.......................

tak larat nak pujuk diri sendiri dah..
tak larat nak jage hati sendiri..
tak larat nak tipu diri sendiri lagi dah..
kesian kat hati..

quote of the day..

Each friend represents a world in us,
a world possibly not born until they arrive,
and it is only by this meeting that a new world is born.

sekadar menconteng blog...

salam semua..
hari ini hari minggu..
aku tibe2 rase bosan..
kenape??
sebab aku kene study untuk remedial..
nasib badan la..hu~
sedih jugak sih..
tapi ape boley buat..
kena la jadikan benda ni sebagai peluang untuk belajar lagi..
jangan jadikan benda ni suatu masalah walaupun ia mmg suatu masalah pon..
aku ingat hari ni hari isnin..
cuak jugak sebab belum prepare betul2 untuk present PBL..
owh makalah PBL aku sudah siap jumaat lepas..
sangat relief..
mungkin sebab tu jugak aku rase bosan kot..
bosan sebab keje aku siap awal sangat..
boley pulak cmtu kan..
kelakar la pulak rase..
aku yang suke wat keje last minit tibe2 siap keje awal..
tapi rase bangge gak dengan diri sendiri sebab da dapat ikut jadual yang diatur sendiri
dengan penuh disiplin..
yea tahniah kepada diri sendiri..
nanti abes blok 7 ni kene belanje diriku mkn aiskrim..
eh3 ape la yg aku merepek kat sini ni?
entah la..
sekadar bebelan saje..
oklah selamat berhujung minggu..
tata..

Friday, 28 May 2010

Prince Dastan..Princess Dyana and the Cake..hohoho

Salam semua...
hari ni nak cerita pasal kisah semalam..
ape yang terjadi semalam..?
alkisahnye kawan-kawan ajak join untuk smbut birthday
farah tp advance punye la sbb her birthday fall on exam day..
so i agreed n they also said that they wanna watch a movie..
nak tau movie ape??
taraaa....

movie poster..

movie yang aku tunggu bulan lepas..
dengan ini lengkaplah marathon movie ku spnjg bulan may n june..
produser die takde lah creative mane pon..
biase2 je prop n costume die sume..
cume yang menariknye kat action die la..
best n mantap aksi die..
and of course la jack gyllenhaal itu sgt cute..
slalu die takde la kacak mane pon..
cume dlm citer ni aku rase die nmpak mude n cute..hehehe

oh ye berbalik kepada birthday celebration itu..
sebelum tgk movie actually kami dinner bersama dulu..
bagi kenyang perut sume baru lah best tgk movie kan..hahhaa
farah tak tau pun akan ade surprise utk die..
mulenye die pon ikut nyanyi lagu happy birthday
tapi die tak tau pun lagu tu untuk die..
ok agak kelakar disitu..
last2 baru die tau..
and kami berjaya buat die terharu..
oh ini die gmbar kami 10 org gadis cun..
actually ade 3 org jejaka skali tp dorg ni excluded dlm gmbr ni la..

kami yang kekenyangan...hehehe


ini die kek blackforest freshly from breadtalk..hehehe




ini siape ye??oh sayelah..
happy becoming birthday to farah nadiah..
smoga sukses slalu...


balik umah da penat...
mau buat smbung buat PBL pun mls..
nak study pon da ngantuk..
sbb itu la saye update hari ni..
oh PBL saye masih dlm process lagi..
bila la nk siap ni..hu~