Friday 18 February 2011

:: solok lada ::


Hi dear readers..
kali ni I kat my home sweet home in Malaysia..
bestnye dapat balik rumah..
today mama buatkan solok lada sebab ade banyak cili besar-besar
so mari kita belajar buat benda ni..
sangat sedap..nanti boleh makan dengan nasi kerabu jugak..

bahan-bahannya ialah :

ikan kembung (boleh juga guna ikan lain)
bawang merah
halia
lada hitam
kelapa parut
garam
gula
cili hijau yang besar-besar
santan

cara-cara membuatnya ialah:

1. Mula-mula kita siang ikan n ambil isi ikan saje ye kawan-kawan
2. Kita tumbuk bawang,halia,lada hitam dan kelapa parut
3. Gaulkan isi ikan dan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama dengan sedikit garam dan juga gula untuk menambah rasa..
dan hasilnya jadi seperti gambar dibawah ni..


ni la rupa isi ikan tersebut..

4. Cuci cili hijau bersih-bersih dan belah ditengah tapi jangan putus..
buangkan bijinya sekali ye..
macam gambar kat bawah ni haa...



5. Sumbatkan isi ikan masuk dalam cili sampai padat..
macam dalam gambar ni..

6. Lepas dah siap sumbat tu,ambil sedikit santan n air secukupnya serta secubit garam untuk merebus solok tadi sampai santan dia kering ok..
macam ni haaaa...



solok yang terendam dalam santan untuk direbus..

santan dah kering pon dalam periuk ni..


dah siap rebus dan siap dimakan...hehehe


oh kalau malas nak rebus boleh jugak goreng macam ni..
ni pon sodap jugakk..hehe
ok lah kawan-kawan
selamat mencuba ye.. :)

1 comment:

Mus Ibrahim said...

wahh..nmpak sedap~ pos sini sket